Overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het wordt je regelmatig aangeraden, en misschien vind je het zelf ook wel een goed idee om het eens te doen. Omdat je voor je gevoel te veel betaalt, omdat de service je niet bevalt, of omdat niet alle kosten die je maakt altijd gedekt worden. Maar dat overstappen, hoe pak je dat aan?
Het kan niet het hele jaar door
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar van de ene op de andere dag over kunt stappen. Tenzij die ene dag precies 31 december is, en die andere 1 januari. Dat is namelijk het enige moment dat je de overstap kunt maken.
Dat betekent niet dat je stipt op 31 december je overschrijving hoeft te regelen. Nee, dit kun je al eerder doen. Wat je wel moet weten, is dat de wijziging pas op 1 januari effectief wordt. Tot die datum ben je dus gewoon via je oude zorgverzekering verzekerd, en op 1 januari via je nieuwe. Je hoeft daarvoor doorgaans niets meer te doen dan je aanmelden bij een nieuwe verzekeraar, deze zal de overstap vervolgens voor je in gang zetten.
Stap pas over als je de nieuwe premies weet
Dat aanmelden, en dus overstappen naar een andere verzekeraar, kun je beter niet té vroeg doen. Ieder jaar maken de verzekeraars namelijk hun nieuwe polisvoorwaarden en maandelijkse premies bekend. En die kunnen best wat wisselen. De zorgverzekering van dit jaar kan dus anders zijn dan die van volgend jaar, en dus is het beter om je keuze niet te baseren op het huidige jaar, maar op het nieuwe. Hiervan krijg je vanaf oktober een goed beeld, als de eerste verzekeraars hun premies bekend gaan maken. Veelal gaat het hier vooral om de premie van de basisverzekering, de verzekering die iedere volwassene verplicht af moet sluiten. De dekking hiervan is bij iedere verzekeraar gelijk, de premie niet. Heb je alleen een basisverzekering nodig, kun je de prijzen dus heel gemakkelijk vergelijken.
De dekking van de aanvullende verzekeringen kan anders zijn
De prijzen voor aanvullende verzekeringen vergelijken, dat gaat wat lastiger. Iedere verzekeraar geeft namelijk zijn eigen invulling aan de dekking, en deze kunnen onderling dus flink verschillen. Vergelijken is daardoor een stuk ingewikkelder.
Stap je over naar een andere verzekeraar, en kies je hier voor een aanvullend pakket, dan kun je er niet zomaar vanuit gaan dat de dekking gelijk is aan de aanvullende verzekering die je nu hebt. Vergelijk dit goed, dat voorkomt vervelende verrassingen. Dekt je huidige aanvullende verzekering bijvoorbeeld tien behandelingen fysiotherapie, en de nieuwe waar je naar over wilt stappen slechts acht, dan kun je zomaar een rekening van de fysio op de deurmat vinden die je niet aan zag komen. Dat is natuurlijk nooit fijn!