De basisverzekering is in Nederland een wettelijk verplichte zorgverzekering. Om zeker te zijn van de juiste medische zorg wanneer je deze nodig hebt is het belangrijk om een basisverzekering af te sluiten die past bij jouw persoonlijke situatie. Op die manier voorkom je dat je voor hoge zorgkosten komt te staan wanneer je een keer naar de dokter moet of wanneer je in het ziekenhuis terecht komt. Weet jij welke zorgkosten allemaal worden vergoed met een basisverzekering? Wij leggen het je in dit artikel uit, zodat jij de beste verzekering uit kunt kiezen.

Zo werkt de basisverzekering

Een zorgverzekeraar sluit contracten af met bepaalde zorgaanbieders, zoals dokters en andere behandelaars. De zorgkosten van deze zorgaanbieders worden volledig vergoed als jouw behandelaar op de lijst van gecontracteerde behandelaars staat. Staat jouw zorgverlener niet op de lijst met behandelaars? Dan betaal je vaak zelf een percentage van de zorgkosten. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt of jouw behandelaars een contract hebben met de zorgverzekeraar waar jij een polis bij wil afsluiten.

Handige tip: ieder jaar wordt de exacte lijst met vergoedingen vanuit de basisverzekering vernieuwd. Ook verandert de hoogte van de zorgpremie elk jaar. Hou dit altijd goed in de gaten, zodat je de zorgverzekering kiest die het meest voordelig is en de juiste dekking geeft.

Dit wordt gedekt met de basisverzekering

Voor een basisverzekering betaal je een maandelijkse zorgpremie. Hiermee heb je recht op de dekkingen die onder het basispakket vallen. Het basispakket bevat onder andere de volgende zorgkosten:

  • Een consult bij de huisarts
  • Medicijnen op voorschrift
  • Anticonceptie (tot 21 jaar)
  • Spoedeisende hulp in het ziekenhuis
  • Opname in ziekenhuis
  • Bloedonderzoek
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Verloskundige zorg voor zwangere vrouwen
  • Revalidatiezorg voor ouderen
  • Tandzorg (tot 18 jaar)

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je kiezen uit aanvullende pakketten met een hogere dekking. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor tandzorg, of een pakket voor fysiotherapie. De hoogte van de dekking heeft wel invloed op de zorgpremie. Voor het minst uitgebreide pakket betaal je de laagste zorgpremie. Heb je behoefte aan een uitgebreidere dekking? Dan gaat je maandelijkse premie omhoog. 

Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar altijd even door. Op die manier weet je precies wat er allemaal onder de dekking valt van jouw zorgpolis. Verwacht je zorg nodig te hebben die buiten jouw polis valt? Dan kan het slim zijn om een aanvullende dekking af te sluiten, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen