Vaginale infecties, ook bekend als vaginitis, zijn voor veel vrouwen een algemeen gezondheidsprobleem. Deze infecties kunnen symptomen veroorzaken als jeuk, een branderig gevoel, afscheiding en pijn bij het plassen of seksuele gemeenschap. Er zijn verschillende soorten vaginale infecties, waaronder bacteriële vaginose, candidiasis (schimmelinfectie), trichomoniasis en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zoals gonorroe en chlamydia.

Bacteriële vaginose (BV)

Bacteriële vaginose (BV) is een veel voorkomende vorm van vaginale infectie die optreedt wanneer het evenwicht van de bacteriën in de vagina is verstoord. BV wordt veroorzaakt door een overgroei van bepaalde soorten bacteriën, zoals Gardnerella vaginalis, en wordt gekenmerkt door een dunne, grijze of witte afscheiding met een sterke, onaangename geur. BV gaat vaak gepaard met jeuk en een branderig gevoel in het genitale gebied, en met pijn bij het plassen en bij geslachtsgemeenschap.

Candidiasis

Candidiasis, ook bekend als gistinfectie, wordt veroorzaakt door een overgroei van de schimmel Candida. Gistinfecties worden meestal gekenmerkt door jeuk, een branderig gevoel en dikke, witte afscheiding. Ze kunnen ook roodheid en zwelling van de vulva veroorzaken, evenals pijn bij het plassen of seksuele contacten.

Trichomoniasis

Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Het kan symptomen veroorzaken als jeuk, een branderig gevoel en abnormale afscheiding, maar ook pijn bij het plassen of bij geslachtsgemeenschap. Trichomoniasis kan ook pijn in de onderbuik en een branderig gevoel bij het plassen of klaarkomen veroorzaken.

Gonorroe en chlamydia zijn twee soa’s die vaginale infecties kunnen veroorzaken. Deze infecties worden veroorzaakt door bacteriën en kunnen symptomen veroorzaken als abnormale afscheiding, pijn bij het plassen of seksuele gemeenschap, en buikpijn. Als ze niet behandeld worden, kunnen deze infecties leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder onvruchtbaarheid.

Wat moet ik doen als ik een infectie heb?

Het is belangrijk een arts te raadplegen als je denkt dat je een vaginale infectie hebt. Deze infecties kunnen vaak gemakkelijk worden behandeld met medicijnen, zoals antibiotica of schimmelwerende middelen. Het is belangrijk om de instructies van je huisarts voor de behandeling op te volgen en alle voorgeschreven medicijnen af te maken, zelfs als je symptomen verdwijnen. Dit kan helpen voorkomen dat de infectie terugkomt of zich verspreidt naar je seksuele partner.

Om het risico op een vaginale infectie te verminderen, is het belangrijk om veilige seks te hebben door condooms te gebruiken en geen handdoeken of ondergoed met anderen te delen. Vermijd ook het gebruik van geurige producten in het genitale gebied, omdat deze de balans van bacteriën kunnen verstoren en het risico op infectie kunnen verhogen. Het is ook belangrijk een goede hygiëne te betrachten door de genitale zone regelmatig te wassen en katoenen ondergoed te dragen voor een goede ventilatie.

Conclusie

Kortom, vaginale infecties zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen die symptomen kunnen veroorzaken als jeuk, een branderig gevoel, afscheiding en pijn bij het plassen of seksuele gemeenschap. Er zijn verschillende soorten vaginale infecties, waaronder bacteriële vaginose, candidiasis, trichomoniasis en soa’s zoals gonorroe en chlamydia. Het is belangrijk dat je naar een zorgverlener gaat als je denkt dat je een vaginale infectie hebt en dat je hun instructies voor behandeling opvolgt. Om het risico op een vaginale infectie te verminderen, is het belangrijk om veilige seks en een goede hygiëne te hebben en het gebruik van geparfumeerde producten in het genitale gebied te vermijden.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen