Een verzekering: die sluit je af, en vervolgens heb je er geen omkijken meer naar. Mooi geregeld, geen gedoe. Of toch niet? Wist je dat het goed is om zo nu en dan eens te kijken of je verzekeringen nog steeds bij je passen? Bij je inboedelverzekering kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je inboedel zodanig in waarde gestegen is, doordat je veel nieuwe dingen hebt gekocht, dat het zinvol is het verzekerde bedrag aan te laten passen. En ook je zorgverzekering kun je beter niet alleen maar afsluiten, en er vervolgens nooit meer naar kijken. Wist je dat de voorwaarden hiervan ieder jaar flink kunnen veranderen? 

Ieder jaar een nieuw polisblad

Ieder jaar, zo rond het einde ervan, krijg je bericht van je zorgverzekeraar: je nieuwe polisblad. Grote kans dat je er nauwelijks naar kijkt, dat geldt namelijk voor behoorlijk veel mensen. Toch is het beter om dat wel te doen. Er worden namelijk ieder jaar wijzigingen doorgevoerd in je verzekering. Het kan zijn dat er bepaalde kosten vergoed worden die dat voorheen niet werden. Maar het kan ook zijn dat er bepaalde vergoedingen juist vervallen, of dat de voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen veranderen. Dat is wel zo prettig om te weten, zeker als het om zaken gaat waar jij gebruik van maakt.

Een voorbeeld: toen je je verzekering afsloot vergoedde deze acht behandelingen fysiotherapie. Op een bepaald moment is dat gewijzigd naar zes, maar jij hebt dat niet in de gaten gehad. In de veronderstelling dat je er acht vergoed krijgt laat je je acht keer behandelen door een fysiotherapeut. Plotseling ontvang je voor de laatste twee een rekening thuis. Heel vervelend, maar je had het kunnen weten dat dit ging gebeuren; je aanvullende zorgverzekering kan nu eenmaal ieder jaar wijzigen.

Ook de premies veranderen

Niet alleen de dekking van je verzekering kan veranderen, ook het bedrag dat je er per maand aan premie voor betaalt wijzigt vrijwel ieder jaar. Je kent de nieuwsberichten wanneer de eerste verzekeraars hun premiebedragen voor het nieuwe jaar bekendmaken vast wel.

Meestal gaat het hier om de bedragen voor de verplichte basisverzekering. Zodra de overheid de dekking hiervan voor een nieuw jaar heeft vastgesteld, gaan verzekeraars (ook op basis van de kosten die zij maken) de nieuwe premies berekenen. Op basis van het bedrag dat een verzekeraar voor de basisverzekering rekent kun je goed vergelijken; de dekking is tenslotte overal gelijk. Let echter wel op dat je ook een eventuele aanvullende verzekering in je vergelijking opneemt om zeker te weten of je bij de voor jou beste verzekering zit.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen